Inicijative, prijedlozi i zahtjevi

Andrija Širola i Vid Ročić

Piše Mirko Tot /24.11.2011./
Andrija Širola 1874-1935

Navikli smo u svojoj ishitrenosti i nekakvim naglim emocionalnim porivima neku osobu proglasiti zaslužnom, herojem i Bog zna čime još, i dodijeliti mu preko noći neki trg ili ulicu. Često se desi da se poslije nekog vremenskog razmaka uoči naša nedovoljna promišljenost kod donošenja takvih odluka. Umjesto da se pričeka da vrijeme, povijest i druge okolnosti pridonesu objektivnoj presudi zasluga i morala.

Pokojni Andrija Širola, tribun, prosvjetitelj, i začetnik mnogih kulturnih i civilizacijskih ideja, čovjek bez moralnih mrlja, kojemu do danas nije poklonjen niti jedan kutak njegovog zavičaja. Dovoljno je vremena prošlo od njegove smrti i uvjeren sam da ne bi napravili nikakvu grešku darovati mu ulicu njegovim imenom. Današnja ulica Štefanovec bila bi lijepi poklon nas mještana njemu, kao sjećanje i zahvala čovjeku koji to zavređuje, slično kao što smo se zahvalili i poklonili biciklistčkoj legendi Vidu Ročiću darujući mu naziv ulice.

Promjena naziva ulica podleže zakonskoj proceduri a politički djelatnici iz Podsljemenske gradske četvrti  mogli bi započeti tim radom. Predlažem da urednik ovih stranica pokrene inicijativu za sakupljanje potpisa za dodjelu ulice Andriji Široli, naravno sa imenom, prezimenom i adresom.
Pozdrav rodnom kraju, M.T.

Komentar urednika
Ovo je pohvale vrijedna inicijativa, ali poznavajući inertnost i tromost naše mjesne samouprave, teško ostvariva. Primjera radi: prije dvije godine OŠ Markuševec slavila je 150. godišnjicu postojanja i na upit našeg kolege Zvonka Šimunjaka upravitelju škole „Kako će godišnjica biti obilježena“ dobio je odgovor „Nikako“ a Zvonko je bio voljan donirati financijska sredstva za tu prigodu. Napomenimo da je Markuševec imao najstariju, namjenski izgrađenu Pučku školu u Zagrebu. Škole u Zagrebu su dakako postajale ali sve su bile smještene u već postojeće, u ovom slučaju, u samo prenamjenjene crkvene ili državne objekte.

Minimum pristojnosti i zahvalnosti prema Andriji Široli bila bi ako ne ulica, a ono barem izrada i postava njegove biste negdje u središtu Markuševca.
I.R.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: