Podsljemenski vrtovi

Podsljemenski vrtovi

 
Pripremio Ivan Ročić /23.08.2011./
Velike vrućine i ekstremno skupa voda su najveći ljetni neprijatelji naših podsljemenskih vrtova. Možda nisu vrtovi tako lijepi i njegovani kao engleski vrtovi, ali nađe se i ovdje lijepih detalja i pažljivo uređenih okućnica…


Ulica Pilatušćak sl.2


Ulica Dešćevec sl.1


Ulica Dešćevec sl.2


Markuševečka cesta sl.1


Markuševečka cesta sl.2


Župni dvor sl.1


Župni dvor sl.2


Ulica Štefanovec sl.1


Ulica Štefanovec sl.2


Bidrovečka cesta sl1


Bidrovečka cesta sl.2


Ulica Markuševečka Trnava sl.1


Ulica Markuševečka Trnava sl.2

 

Podsljemenski vrtovi

(uredimo naše vrtove)
Piše Zvjezdana Šantek /30.07.2011./

Kako je urednik bloga prošlog proljeća započeo temu posvećenu uređenju naših vrtova, malo bi se nadovezali i nastavili na temu vrtova, naravno, sasvim amaterski.
Velike vrućine i ekstremno skupa voda su najveći ljetni neprijatelji naših podsljemenskih vrtova. Možda nisu vrtovi tako lijepi i njegovani kao engleski vrtovi, ali nađe se i ovdje lijepih detalja i pažljivo uređenih okućnica. Klima nam ne dozvoljava sadnju mirisnih agruma i raskošnih bugenvilija, ali veliki je broj vrsta cvijeća koje nas uveseljava svojom cvatnjom. Rano proljeće donosi miris i ljepotu zumbula, narcisa i mnoštvo raznih trajnica.
Grm ili stablo magnolije čest je ukras podsljemenskih okućnica. Prate ih perunike, jorgovan i ruže koje su gotovo obavezne u svakom vrtu, ma kako malen bio. Slijede ljetnice od kojih su vrlo popularne pelargonije i begonije zbog svoje otpornosti. Travnjaci nam nisu baš poput engleskih, ali nije ovo engleska klima; glavno da je trava uredno podšišana.
Povrtnjaci su se preselili u malo udaljenije dijelove vrta. Uglavnom je teren uz kuće rezerviran za ukrasno bilje, ukoliko ima raspoloživog prostora.
Vrtova ima doista raznih; sve prema mogućnostima, i osobnom ukusu svog vlasnika. Netko voli zeleni, minimalistički vrt, netko puno različitih veselih boja, netko će staviti za ukras vrtnog patuljka, drugi će se povoditi za feng shui pravilima uređenja, a zapravo najvažnije pravilo je da domaćin uživa u svom vrtu, da voli boraviti u njemu i da mu nije prevelika tlaka uređivati ga. Veličina i položaj vrta određuje i vrste biljaka koje ćemo posaditi u njemu, a i financije su važan čimbenik kod uređenja. Jedan poznati britanski dizajner vrtova i vrtlar je rekao da se čudi kad netko kaže kako je završio uređivanje vrta i da je vrt gotov. Po njegovom mišljenju vrt nikada nije završen jer se uvijek se rađaju nove ideje koje opet dovode do promjena u izgledu vrta. Često su maleni vrtovi ljepši i bogatiji od velikih, ako su uređeni s ljubavlju i ukusom, ali, o ukusima ne vrijedi raspravljati. Bitno je imati malo ljubavi prema prirodi i cvijeću….
Ovim putem pozivamo čitatelje bloga koji bi željeli pokazati neki zanimljiv detalj svoje okućnice, interesantni cvijet, grm ili cijeli vrt, da pošalju 2-3 fotografije e-mailom, uz par popratnih riječi. Ukoliko bi netko želio da se slike njegovog vrta nađu na blogu, a nema mogućnost poslati slike mailom,neka se javi na blog, nešto ćemo smisliti. Ili ako imate cvjetni balkon, pošaljite sliku! Zašto i ostali posjetioci bloga ne bi uživali u lijepom cvjetnom prizoru?!

Nekoliko fotografija vrtova i detalja zelenih okućnica za početak…


Dubravkina hortenzija


Zelenilo uz terasu, Bidrovečka cesta


Begonije i buxusi u Dubravkinoj kreaciji


Lavanda u cvatu, Bidrovečka cesta


Sibirska perunika krajem svibnja

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: