Pisma čitatelja

Pohvalila nas čitateljica, naročito Zvonkove priče

Piše Ivka Ježić rod. Hadžić /14.05.2011./

Rođena sam u Dešćevcu 1950. g. Redovita sam čitateljica bloga Markuševec.
Nakon 38 godina vratili smo se ja i moj suprug iz Njemačke. S velikim interesom pratimo zbivanja u Markuševcu, ona dobra i ona loša. Zaprepastila sam se kad sam vidjela da je srušena stara pučka škola.

Zvonkove priče su meni jako poznate i nasmijem im se do suza. Naravno, redovito čitamo i druge priloge.

Lijepo vas pozdravljam i želim svako dobro.
Ivka Ježic rod.Hadžić

ODGOVOR UREDNIKA: Štovana gospođo Ježić!
Hvala na pohvalama, Zvonko će se mnogo obradovati. Kod njega je vrlo izražena nostalgija za rodnim krajem. Primjera radi, on je pozvao Štefa Pindeka da bude njegov gost 8 dana u Njemačkoj počevši od 17. ovog mjeseca. Platio mu je povratnu avionsku kartu i snositi će sve njegove troškove. Zvonko želi da intenzivnije obnovi sjećanja na mladost provedenu uz folklor, ples i tambure u Markuševcu. A Štef Pindek bio je dio toga. Stoga očekujemo još puno lijepih priča od Zvonka.
PS Ako imate vremena pošaljite neki prilog, neku sliku, neku priču, bilo što na blog, Lijepi pozdrav, IR

Bila bih jako sretna, da ne kažem presretna ako bi mi mogli dati nekakav podatak da postoji još netko iz obitelji …
Napisala: Kristina Ročić Skender /25.04.2011./Sretan Vam Uskrs poštovani gospodine Ročić!Prije svega da se predstavim, ime mi je Kristina Ročić Skender, imam 32 godine i još kao maloj djevojčici nedostajala mi je familija sa tatine strane.
Nekoliko puta sam pročitala Vaš blog o Markuševcu pa sam Vam se napokon odlučila javiti ukoliko bi mi možda Vi mogli pomoći, iako sam do sada koga god bih pitala nailazila na nekakav zid, premalo informacija, nitko ništa ne zna,…

Dakle početi ću od početka, po priči moje bake…
Moja pokojna baka i djed potječu iz Vašeg kraja, baka se zvala Jaga Ročić , rođ. 10.07.1915 god. u Markuševcu, ime njezina oca bilo je Vid.Hadžić. Imala je nekoliko braće i sestru Katicu koja se udala i uzela prezime Šantek.

Moj pokojni djed zvao se Slavko Ročić, on je imao jednu sestru, ne znam kako se zvala samo znam da se k njoj priženio neki gospodin prezimenom Horvatić. Mislim da su tada živjeli na kbr.74.

Kad se baka udala za djeda došlo je do nekakvog neslaganja između njih i pradjeda i prabake( Ročića) i tako su moji djed i baka napustili svoj rodni kraj i otišli „trbuhom za kruhom“ u selo Ladislav u blizini Bjelovara. Djed se razbolio i umro 1961god., a baka je ostala sama sa četvero djece. Moji stričevi Drago i Đuro su pokojni, živi su stric Stjepan i Ivica-moj tata. Svi su oni jako malo znali o njihovoj baki i djedu, tako da ni sama ne znam kako su se zvali od mojeg djeda Slavka Ročića mama i tata, tj. moji pradjed i prabaka.

Znam da raspolažem sa jako malo informacija, sve što sam Vam napisala znam samo iz onog što mi je pričala moja baka Jaga.
Bila bih jako sretna, da ne kažem presretna ako bi mi mogli dati nekakav podatak da postoji još netko iz obitelji….

Srdačan pozdrav! Kristina Ročić Skender

Zamolba: Ako netko nešto zna o navedenoj obitelji neka javi na email bloga Markuševec ili na emaildrazen.skender@zg.t-com.hr

 

Pogled iz Markuševca

Bok!
I ja sam iz Markuševca, upravo sam završila osnovnu školu u Markuševcu i bilo je super..
Pošto živim na brijegu iznad O.Š. Markuševec imam predivan pogled na grad, a možete se i sami uvjeriti jer sam odlučila podijeliti prekrasan pogled na divan nam Markuševec i ostali dio grada Zagreba koji se vidi na slici.
Molim Vas da stavite te slike na Vaš blog o Markuševcu!
Markuševčanka,
Hvala.

Odgovor:
Sve tvoje slike su na blogu. Radujemo se tvome prilogu i javi se opet. Animiraj prijatelje da i oni surađuju na blogu “Lijepi moj Markuševec u daljini” kako je napisala jedna čitateljica koja se javila iz Njemačke.-

 

Priča iz Markuševca

I tako… starije bake, kavica, i pokoja tajna Markuševca

Mnoge bake i starije gospođe Markuševca skrivaju tajne u srcu, tajne koje mnogi mladi ne znaju.
Tako sam se i ja jednog dana našla na kavi kod susjede koja je već baka glavom, bradom i godinama. Bila je dobrog raspoloženja i pričala mi je o svemu. Ovoga puta sam čula i nekoliko tajni o najdražem mi Markuševcu.
Bio je to neopisivo divan osjećaj, onaj osjećaj kad ti se srce ispuni nečime što mu nedostaje. Neću s Vama podijeliti sve tajne koje mi je otkrila baka ali odat ću vam jednu… onako pomalo škakljivu ali veoma zanimljivu, koju sam shvatila onako, bez veze, tek toliko da mi popuni neki prostor u glavi.
Kasnije sam se i sama uvjerila u istinitost bakine priče. Pogotovo kad je ljubav u pitanju.
I sad da više ne duljim…OTKRIVAM TAJNU !!!
Podsljemenski markuševečki kraj obiluje mnogim izvorima svježe gorske vode koju je dobro ponijeti kući za okrepu i dušu.
“Sinek, kad jednom dojdeš sim k nami na breg, v svetog nam Šimuna i popiješ si vode, naše vode, više nabuš išel domof. A ak otideš, navek buš se vrnul sim! ”
Vama, koji ovo ne shvaćate u cijelosti.. da pojasnim. Ta baka mi je rekla da kad jednom dođeš u Markuševec i napiješ se markuševečke vode, teško ćeš se vratiti svojoj kući. A ako se vratiš, uvijek ćeš se vraćati natrag u Markuševec. Čak i ako te nešto priječi da se vratiš, zauvijek ćeš ostati vezan za njega.
Ja sam se bome predobro uvjerila u to.
Veliki pozdrav svima od Markuševčanke =)))

 

Javila nam se Šimunčica

Javila nam se «Šimunčica» Snježana slikama mačka iz crtića i kućom iz snova. Mačak pripada Waltu Disneyu a kuća snova nadam se našoj dragoj Šimunčici.

Lijepi pozdrav tebi Snježana i tvojim prijateljima. Javi nam se opet sa novim prilozima! Pošalji nam fotke sa izleta, folklora, tvojih malih fešti …
Veliki POZZZZ

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: